недеља, 3. октобар 2010.

NIMFE (SIMBOLIKA ZELENE BOJE)



Ogrlica „Nimfe“ - tri ogrlice: „Nerejide“ „Najade“ i „Drijade“
(koža, drvo, akril; 3 x 65 cm)
Autor: Nadica Janić


„Jednako udaljeno od nebeskog plavog i od podzemnog crvenog, koje su oboje apsolutni i nedostupni, zeleno, srednja veličina, posrednik između toplog i hladnog, visokog i niskog, umirujuća je, osvežavajuća, ljudska boja.

Svakog proleća, nakon što je zima uverila čoveka u njegovu usamljenost i nestalnost, ogoljujući i zamrzavajući zemlju na kojoj stoji, zemlja se iznova odeva u zeleno ruho koje vraća nadu istovremeno kad zemlja ponovo postaje hraniteljica. Zeleno je, kao i čovek, toplo. A dolazak proleća ispoljava se odmrzavanjem leda i dolaskom plodonosnih kiša.

Zeleno je boja biljnog carstva koje se ponovo potvrđuje, boja njegovih obnoviteljskih i očišćavajućih voda kojima krštenje duguje sve svoje simboličko značenje. Zeleno je buđenje iskonskih voda, zeleno je buđenje života.

Višnu, nositelj sveta, prikazuje se u obličju kornjače zelenog lica, a po Fulkaneliju, indijska boginja materije mudraca, koja se rađa iz Mora mleka, ima zeleno telo, baš kao Fidijina Venera. Da je Neptunov lik, piše Vinkerman, dospeo do nas na slici, imao bi odeću zelene boje mora ili svetlozelenog porculana, kako su se običavale slikati Nerejide; napokon, sve što je bilo u vezi s morskim bogovima, čak i životinje koje su im se prinosile na žrtvu, imalo je na sebi pločice zelene boje mora. Po tom načelu pesnici pripisuju rekama kosu te boje. Obično su i nimfe, čije ime potiče od vode, Nimfi, Limfa, tako odevane na antičkim slikama.“


Priredila: Nadica Janić

Literatura:

J.Chevalier - A.Gheerbrant, REČNIK SIMBOLA

4 коментара:

Анониман је рекао...

Prelepa ogrlica draga Nadice!

anima.art је рекао...

Hvala, draga Raki.
Radila sam ove ogrlice sa posebnim uživanjem.

Nevenka Balunovic је рекао...

Hvala za pojasnjenje, a radovi su predivni. :)

anima.art је рекао...

Hvala, Neno!