петак, 01. октобар 2010.

VLADAR TIRKIZA (SIMBOLIKA PLAVE BOJE)
Ogrlica „Vladar tirkiza“ (masa za modelovanje, akril, 45 cm)
Autor: Nadica Janić


“Plava i bela, marijanske boje, izražavaju izdvajanje iz ovozemaljskih vrednosti i uzlet oslobođene duše prema Bogu, to jest prema zlatu koje dolazi u susret devičanskoj belini, za vreme njenog uznesenja u nebesko plavetnilo. Verovanjem u drugi svet pozitivno se vrednuje sprega pogrebnih značenja plave i bele boje. Deca koja se zavetuju u plavome ili u belini još su nesazrela, još su polno neodređena, nisu još potpuno materijalizovana. Nisu sasvim od ovoga sveta, i zato će lakše odgovoriti plavom pozivu Device.

U zodijakalnom točku znak Device odgovara godišnjem dobu žetvi, kad je prolećna evolucija završena i prepušta mesto jesenjoj involuciji. Znak Device je i centripetalan, kao što je i plava boja koja će sa zemlje skinuti njen zeleni ogrtač, ogoliti je i sasušiti. To je vreme praznika Uspenja Presvete Bogorodice koje se zbiva pod vedrim nebom, kad sunčevo zlato kao nemilosrdni oganj proždire zemljine zrele plodove.

U predstavi Asteka nebesko plavetnilo je tirkizno plava boja, boja Sunca, koje su oni nazvali Vladar tirkiza; bio je znak požara, suše, gladi i smrti. Kad bi neki astečki vladar umro, uoči spaljivanja stavio bi se na mesto njegova srca jedan tirkizni kamen, kao što se i u Egiptu pre mumificiranja stavlja smaragdni kamen na mestu srca preminulom faraonu.“


Priredila: Nadica Janić

Literatura:

J.Chevalier - A.Gheerbrant, REČNIK SIMBOLA

2 коментара:

Raki је рекао...

Prelepa ogrlica,divan post! Veliki pozdrav!

anima.art је рекао...

Hvala Raki!
Raduje me da pratite blog.
Topao pozdrav,
Nadica