четвртак, 28. јануар 2010.

TIRKIZ - kamen zaštitnik rođenih u zodijačkom znaku STRELAC




Tirkiz, poludragi kamen divne zeleno-plave boje, na Zapadu simbolizuje planetu Jupiter (zeleno) ili Veneru (plavo). Ime potiče iz istočnih zemalja (Turska). Turci, kao dobri konjanici, smatrali su ga svojim talismanom, jer su verovali da čuva i konje i jahače na njihovim čestim i dugim putovanjima. Smatralo se da štiti vladaoce od loših uticaja.

U Meksiku se tirkiz smatrao izuzetnim kamenom. Obično su ga stavljali u kraljevske dijademe. Njihov bog vatre nazivao se “Gospodar tirkiza” (Xiuhtecutli). Plavi tirkiz simbolizovao je jedinstvo nebeske vatre (Sunce) i zemaljske vatre.

Veruje se da štiti od ljubomore i uroka. Interesantno je da tirkiz ne izgleda isto na svim ljudima: na nekima gubi sjaj i boju. Pričalo se da tirkiz, menjajući boju, može otrovati onoga koji ga nosi. Najbolje izgleda kada je optočen zlatom.

Posebnu sreću donosi Strelcima i Bikovima, ali ni za jedan znak nije posebno nesrećan. Njegova moć se pojačava ako se nosi sa safirom.

Pomaže kod bolesti grla i disajnih puteva. Jača imunitet i dovodi u sklad rad unutrašnjih organa; jača žljezde i krvotok, utiče na mišiće i živce i održava ih gipkim. Čuva zube i vilicu od paradentoze. Leči impotenciju. Psihi daje snagu i sigurnost.

Koristi se neobrađen i obrađen. Nakit, kamen za ruku, privesak - najčešće su forme koje se koriste.

Eliksir se koristi kada se želi brzo ojačati organizam i povratiti snaga. Srebro pomaže lekovitosti tirkiza, tako da je danas nakit od tirkiza često obložen srebrom.

Čisti se jednom mesečno u suvoj posudi sa hematit kamenčićima. U slučaju promene boje treba ga odmah očistiti - prazniti. Puni se pored gorskog kristala i bakrenih nugeta. Ne sme se izlagati suncu jer je tirkiz osetljiv na toplotu kao i na sapun i kiseline.


Priredila: Nadica Janić

Izvor: www.astrokrug.com

4 коментара:

~Iv~ је рекао...

Dok sam juce sredjivala svoj blog, pomislila sam kako bi bilo lepo da neko okaci kamencice. I evo! :)
Tirkiz mi je posebno lep kamen, nemam neko obijasnjenje, jednostavno me privlaci. Super post(ovi). :)

anima.art је рекао...

Hvala na čitanju i komentaru.
Srdačan pozdrav,
Nadica

Nena3110 је рекао...

Nadice, ne stizem svuda, pa puno i propustim.
I ja volim kamencice, imam skromnu zbirku.
Divno je sto si nam ovo spremila, sve na jednom mestu, jasno i poucno.
Hvala!

anima.art је рекао...

Hvala Tebi, Neno, što pratiš blog i na lepim rečima.

Srdačan pozdrav,
Nadica