петак, 29. јануар 2010.

AMETIST - kamen zaštitnik rođenih u zodijačkom znaku VODOLIJA




Ametist, veoma tražen poludragi kamen, divne ružičaste a ponekad i ljubičaste boje, je simbol skromnosti i čistač duše. Zaštitnik je Vodolija ali odgovara svim ostalim znacima.

Ukras je na episkopskom prstenju i nakit je velikodostojnika.

Još od starih vremena pa do današnjih dana, smatralo se da štiti od pijanstva (na grčkom: a-methysios, što znači “nije pijan”). Izvesni Edvard Merike pisao je 1853. godine u knjizi “Istorija lepote” da ametist “tera mamurluk tako da gospodin koji je pio ubrzo postaje potpuno trezan; zato su mnogi, bilo sveštenici bilo obični ljudi, imali običaj da nose prsten sa ametistom“. Stari Grci su verovali da onaj koji ga nosi u pupku ne može da se napije.

Tradicionalno, ametist je kamen ljubavnika. Pripisuju mu se mnoga svojstva. Štiti od uroka i trovanja. Stavljen u svilu štiti od glavobolje. Pomaže kod menstrualnih problema, pojačava memoriju, reguliše krvni pritisak i dobar je protiv gojaznosti. Smiruje srce i živce; loše misli pretvara u optimizam. Poseduje prijatne impulse za životnu radost i prijateljstvo, kao i sposobnost dalekovidosti za rešavanje problema. Kod meditacije pruža najveći stepen mira, topline i harmonije.

Koristi se na mnogo načina, neobrađen ili obrađen, a ujedno se od njega pravi eliksir:
U času od 2 dcl nasuti vodu i staviti obrađen komad ametista. Ostaviti da odstoji preko noći i ujutro popiti.
Eliksir je pokazao dobre rezultate i kod regulisanja stolice. Poboljšava rast kose i čisti kožu i pore.

Svakih 15 - 20 dana prazni se pod tekućom vodom 3 - 5 minuta. Ne sme se puniti (nabijati) na suncu.


Priredila: Nadica Janić

Izvor: www.astrokrug.com

Нема коментара: