петак, 29. јануар 2010.

GRANAT - kamen zaštitnik rođenih u zodijačkom znaku JARAC




Granat je poludragi kamen tamnocrvene ili ružičaste boje. Zaštitnik je osoba rođenih u znaku Jarac. Srećan je, takođe, za Vodolije, ali ne i za Bikove i Škorpije. Simbol je vernosti, kvaliteta koji Jarčevi posebno cene.

Na Istoku, granat je najrasprostranjeniji talisman gde ga smatraju simbolom ljubavi i vernosti. Obavezno se poklanja prilikom venčanja i veridbi.

Rimljani, Grci i Egipćani, smatrali su ga kamenom vladara, kamenom koji donosi snagu, moć i lojalnost.

Verovalo se da granat štiti opšte zdravstveno stanje čoveka koji ga nosi, a posebno da ne dopušta zapadanje u melanholiju i depresiju. Njegova magična svojstva pokazuju se i u tome što svoga vlasnika može da upozori na predstojeću nesreću, promenom boje.

Jedan je od najsnažnijih lekovitih kristala. Jača srce, reguliše srčani ritam i krvni pritisak, jača krvotok. Čuva od slabokrvnosti i leukemije, deluje na seksualne organe (afrodizijak), jača kosti, pomaže kod artritisa i reume, utiče na dobro raspoloženje. Na psihu deluje kao čuvar pravog prijateljstva.

Koristi se neobrađen i obrađen u vidu nakita, priveska i kamena za ruku.

Prazni se pod mlakom tekućom vodom 3 - 4 puta mesečno, a zatim se na kratko izlaže suncu.

Ako kamen promeni boju treba ga prazniti tek kada se ustanovi uzrok promene. Na primer, problemi s partnerom dovode do skoro crne boje koja se vraća u crvenu boju tek kada nestanu problemi koji su doveli do promene boje.


Priredila: Nadica Janić

Izvor: www.astrokrug.com

Нема коментара: