понедељак, 25. јануар 2010.

KAMEN ZAŠTITNIK I ZODIJAK





U praistorijsko vreme kamen je služio kao oruđe i oružje. Mnogobrojne civilizacije smatrale su da je kamen simbol božanske moći... Mnogobrojni mitovi govore da su se neka božanska bića rodila iz kamena. Na Istoku, kamen je predstavljao prisustvo božanskog i klanjalo mu se uz upotrebu ulja i krvi. Tako je od kamena postao oltar.

Kamenje koje je palo sa neba drugačije je i obično se vezuje za božansko, crnu boju, mesec, ženskost - materinstvo. Takav je slučaj sa crnim kamenom koji su obožavali u Pesinonciji, u Frigiji, kao veliku boginju Cibelu. Sličan crni kamen nalazi se u unutrašnjosti Kabe u Meki (Islam je religija sa veoma izraženim lunarnim simbolizmom).

U grčkoj mitologiji kamen predstavlja najvećeg boga među bogovima, Hronosa ili Saturna koji je živeo u strahu da će ga jedan od sinova zbaciti sa trona, kako je predvideo njegov otac Uran. Zbog toga je on svu svoju decu, po njihovom rođenju, jeo. Međutim, njegova žena Rea, da bi spasila Zevsa, umotala je jedan kamen u platno i dala Hronosu za večeru. Po legendi, kada je Zevs porastao uspeo je da zbaci oca sa trona.

Drago i poludrago kamenje ima svoju ulogu u Zodijaku. Smatra se da ima zaštitna svojstva za osobe određenog zodijačkog znaka, a nošenje neodgovarajućeg kamena može da šteti fizičkom i psihičkom zdravlju.

OVAN – Dijamant
BIK – Smaragd
BLIZANCI – Ahat
RAK – Rubin
LAV – Sardoniks
DEVICA – Hrizolit
VAGA – Opal
ŠKORPIJA – Topaz
STRELAC – Tirkiz
JARAC – Granat
VODOLIJA – Ametist
RIBE – Akvamarin

Oslobađajući čudesnu energiju drago kamenje štiti od mnogih bolesti a spravljeno kao eliksir koristi za lečenje.

Energija kamenja se prazni i puni (sem dijamanta) u skladu sa vrstom kamena, a takođe je i njihovo održavanje specifično.


Priredila: Nadica Janić

Izvor:
www.astrokrug.com

Нема коментара: