уторак, 26. јануар 2010.

SMARAGD - kamen zaštitnik rođenih u zodijačkom znaku BIK




Smaragd je simbol mudrosti i besmrtnosti. U drevna vremena pridavali su mu atribut “goniča oluja” i moći da pomogne oslobođenju robova. Njegova zelena boja aktivan je simbol vode, plodne kiše (plavičasti smaragdi bili su posvećeni Veneri). Kaže se da on u proleće udvostručava aktivnost, kada sve ozelenjava.

Srednjovekovne legende kažu da smaragd, u stvari, dolazi iz pakla, iz Luciferove krune, i da je baš zbog toga u stanju da pobedi demonske moći.

U hrišćanskom simbolizmu smaragd predstavlja veru i nadu.

Ovaj svetlucavi zeleni dragi kamen, takođe je simbol konstantne i istinske dobroćudnosti i sreće za sve Bikove. Vrhunski obrađen i uglačan, smaragd je imao snagu vraćanja izgubljenog vida, a priča se da ga je Neron koristio za vreme gladijatorskih borbi, da bi bolje video.

Smaragdu se od davnina pripisuje nadprirodna moć: psihi daje uravnoteženost i harmoniju, dobar je afrodizijak, pomaže kod multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, epilepsije, shizofrenije, paranoje, psihoze. Čuva od infekcija, srčanih oboljenja, anemije, reguliše pritisak. Eliksir se često koristi kod raznih upala, problema sa kičmom, kostima, mišićima.

S obzirom na cenu ne koristi se mnogo u kristaloterapiji iako je izuzetno moćan kamen. Koristi se neobrađen i obrađen.

Jednom mesečno ga treba očistiti pod mlazom tekuće vode. S obzirom da je energetski jak kamen, dovoljno ga je staviti u kontakt s rubinom ili gorskim kristalom u posudu bez vode i to preko noći, jer mu oni daju novu snagu. Gorski kristal je providni kvarc, univerzalni kamen za energetsko čišćenje svih nivoa – od fizičkog prostora u kome boravimo, našeg fizičkog tela, svih organa, do emotivnog i mentalnog nivoa. Pojačava dejstvo svih ostalih kristala.


Priredila: Nadica Janić

Izvor: www.astrokrug.com

Нема коментара: