петак, 29. јануар 2010.

AKVAMARIN - kamen zaštitnik rođenih u zodijačkom znaku RIBE




Ribama, kao vodenom znaku, odgovara akvamarin. Srećan je još za Škorpije i Vodolije, ali bi Lavovi trebalo da ga izbegavaju.

Legenda kaže da je nekada davno jedna ljupka sirena doplovila iz morskih dubina i kao poklon ljudima na obali ostavila pun kovčežić akvamarina.

Ovaj sjajni dragi kamen dobio je ime "morska voda" (aqua - voda; mare - more) jer njegova plavo-zelena boja podseća na boju mora. Većina današnjih akvamarina se zagreva da bi se dobila bolja plava boja. Što je plava boja tamnija akvamarin se smatra vrednijim.

Danas je uz dijamant, smaragd i rubin jedan od najskupljih dragulja koji je svoje mesto našao u vrhunskom juvelirstvu. Nijedan drugi kamen nije toliko često korišćen u dizajnu u toliko različitih stilova. Juveliri su ga proglasili za svoj kamen.

Zbog svoje lepote, akvamarin je davno privukao ljudsku pažnju. U srednjem veku pripisivana su mu čudesna i lekovita svojstva, a naročito je bio poštovan kao zaštitnik braka, pa je zato u nekim zemljama i danas zadržan običaj da venčani prsten ima ugrađen ovaj kamen.

Katolička crkva ga je svrstala među sveto kamenje. Ukrašava kraljevske i papske krune.

Moreplovci su ga vrlo rano uzeli za svoju amajliju. Drevni mornari su putovali sa kristalima akvamarina i verovali su da im osiguravaju sigurnu plovidbu. Često su spavali sa kamenom ispod jastuka da bi imali lepe snove. Verovali su da je donji deo tela sirena građen od akvamarina.

U srednjem veku se verovalo da akvamarin može imati magičan efekat u sprečavanju trovanja.

Ima lekovita svojstva. Posebno deluje na disajne puteve, na primer kod astme, bronhitisa, alergija. Čuva od senilnosti, smanjuje depresiju, jača samopouzdanje.

Koristi se neobrađen i obrađen (ogrlica, narukvica, privesak, kamen za ruku).

Prazni se pod mlakom tekućom vodom, a puni na suncu.


Priredila: Nadica Janić

Izvor: www.astrokrug.com; Wikipedija; www.krstarica.com

Нема коментара: