понедељак, 1. новембар 2010.

SIMBOLIKA ZELENE BOJE KOD SLOVENA (2)




Ogrlica „Oročavanje“
(masa za modelovanje, akril, koža, 50 cm; medaljon 2,5 x 4,5 cm)
Autor: Nadica Janić


"U južnoslovenskim bajalačkim tekstovima zeleno je prevashodno atribut mesta u koje se tera nečista sila (gora zelena, trava zelena, livada zelena, drvo zeleno). Kod Istočnih Slovena, u beloruskoj građi, ovaj atribut se najviše vezuje za prostor gde se odvija neki mitski događaj, kao na primer: "Ишов Христос у зеленыя луги'', ''Ехал Сус Христос чараз зяленый мост'' i sl.

Teranje nečiste sile u prostor u kome rastu biljke označene kao zelene, nosi skrivenu nameru "oročavanja" njenog boravka u tome prostoru, pošto je zeleno privremena, sezonska pojava, kao i usmerenja na potpuno odvajanje od ljudskog sveta.

U nizu primera zeleno je atribut koji se vezuje za demonska bića – za đavola, vešticu, vilu, zmaja. U jednoj srpskoj pripoveci đavo u vidu čoveka obučenog u zelene haljine sreće mladića koji je pošao da traži službu i nagovori ga da mu bude sluga (ovaj siže se sreće i kod drugih naroda). U predanju iz Crne Gore, pošto je čovek opržio đavole vrućim mlekom iz jame je izašao čovek na zelenom konju da ga kazni, ali ga spašava "šareno štene koje nije vratima udarano niti metlom ticano". Štajerski Slovenci su vodenog demona ("povodnji mož") opisivali kao "čisto zelenog".

U predanjima o svecima – vučjim pastirima, svetom Mrati i svetom Đorđu, oni su opisani kako na mesto okupljanja vukova dolaze na zelenom konju. Prema verovanju iz prijepoljskog kraja, vešticom ili vešcem postaje onaj koji se rodi u zelenoj košulji. Kod Kuča u Crnoj Gori je postojalo verovanje da se rano na Božić sa vidogleda sela može opaziti zelen plam nad svakom kućom u kojoj ima veštica. U istom kraju zapisano je predanje o veziru Kar-Mahmudu koji je bio zduhač. Kada je poginuo u borbi s Crnogorcima i bio spaljen, "od njega je zelen plam bivao". Po jednom verovanju iz Bosne i Hercegovine, sve oko vila je zeleno, i hrana i posuđe i one mogu jesti jedino zeleno jelo."


Priredila: Nadica Janić

Literatura: SLOVENSKA MITOLOGIJA

Нема коментара: