недеља, 20. децембар 2009.

SIMBOLIKA SREBRA



"U sistemu skladnosti metala i planeta, srebro stoji u vezi sa Mesecom. Pripada simboličkoj shemi ili lancu Mesec-voda-ženski princip. Po predanju, za razliku od zlata koje je aktivni, muški, solarni i nebeski princip, srebro je pasivni, ženski, lunarni i vodeni princip. Boja mu je bela, dok je žuto boja zlata. I sama reč srebro (argentum) dolazi od sanskritske reči koja znači belo i sjajno. Zato i nije neobično da se taj metal vezuje za kraljevsko dostojanstvo. Kralj Nuah, kojem je u prvoj bici kod Mojture bila odsečena ruka, nije više mogao da vlada, jer su svako osakaćenje ili telesna mana diskvalifikovali; na presto se vraća pošto mu je bog iscelitelj Diankekt napravio srebrnu protezu.

Prema egipatskim mitovima, kosti bogova bile su od srebra, dok im je meso bilo od zlata. Belo i sjajno srebno je simbol čistoće svake vrste. Ono je čista svetlost, kakvu prima i vraća prozirnost kristala, bistrina vode, odrazi ogledala i bljesak dijamanata; podseća na čistotu savesti, namere, iskrenost i ispravnosti delovanja; priziva vernost koja će uslediti.

U hrišćanskoj simbolici srebro predstavlja božansku mudrost, kao što zlato ukazuje na božansku ljubav prema ljudima.

U ruskim verovanjima srebro je simbol čistote i očišćenja. Junak brojnih pripovedaka zna da ga vreba smrt kad tabakera, viljuška ili neki drugi njegov srebrni predmet počne da crni. Srebrna lasica, zaštitnica prelja, ponekad ih daruje sasvim tankom, ali čvrstom srebrnom niti. Kirgizi leče padavicu tako što bolesnika prisile da gleda iscelitelja kako polako kuje srebrnu kupu; izgleda da je dejstvo hipnotičko, bolesnik postaje sanjiv i umiri se.

Na etičkom planu, međutim, srebro simbolizuje i predmet pohlepe i nesreće koju ona izaziva: to je njegov negativni vid i izopačenje njegove vrednosti."


Priredila: Nadica Janić

Literatura:

J.Chevalier - A.Gheerbrant, REČNIK SIMBOLA

4 коментара:

ТОДОРА ШКОРО је рекао...

Kao i uvek, Vaše priče o simbolici materijala i oblika su krajnje zanimljive, pa i ova o srebru. Osim ovih, srebro ima i brojna lekovita, ali i magijska značenja i, u odnosu na zlato, potpuno neopravdano je manje cenjeno. Veliki pozdrav!

anima.art је рекао...

Hvala, draga Todora!
Fascinantno je koliko je naše energetsko postojanje povezano sa svim što nas okružuje. Srebro pocrni u našem prisustvu kada smo nesrećni ili bolesni... Srebno i voda stvaraju energetski naboj koji nas okrepljuje i štiti od bolesti.
Ne, nisam sujeverna, ali duboko verujem u snagu prirode, u fizičke zakone koje čovek, verovatno, nikada neće otkriti. A i nije dato čoveku da sve sazna!

amarilis.online је рекао...

Tako puno dragocenih podataka. Da li čoveku nije dato da vidi puno toga ili u svojoj samoljubivosti ne želi to da vidi? Samo mogu da poželim još mnogo ovakvih priča.

anima.art је рекао...

Draga "amarilis.online",

Hvala što pratite blog. Hvala na komentaru.

Upravo spremam novi post o simbolici srebra.

Do čitanja,

Srdačan pozdrav.