среда, 17. март 2010.

GAGAT – NAKIT ŽALOSTI




Gagat je vrsta uglja i zbog svog organskog porekla ne spada u kamenje (kao ni ćilibar, biseri, koral ili slonovača), ali se zbog svojih svojstava ubraja u plemenite materijale - dragulje. Ime je dobio po jednom od najstarijih nalazišta – mestu Gagas u Likiji.

Boje je braon ili crne, a sjaj mu je smolasto-voštan. Mek je materijal (2-3 po Mosu), pogodan za obradu. Lako se polira, a zbog mekoće se često fasetira ili rezbari. Bez obzira ne njegovu neveliku vrednost, u prodavnicama se nude imitacije gagata. Gagat se lako prepoznaje po tome što dodirnut vrućom iglom pušta karakterističan miris uglja, a od staklenih imitacija se razlikuje po tvrdoći (mekoti - bolje rečeno) i toploti. Pošto, poput ćilibara, kada se protrlja može da se naelektriše, naziva se još i crnim ćilibarom.

Istraživanja pokazuju da je gagat iskopavan pre 3500 godina, a obrađeni komadići su nalaženi u preistorijskim grobnicama. Nađena je i ogrlica za koju se pretpostavlja da je obrađena 13000 godina pre nove ere. Tokom rimske okupacije Britanije velike količine obrađenog gagata su slane u Rim.

Najpoznatije nalazište gagata se nalazi u Vitbiju u Jorkširu. Najveći deo prihoda ovog grada tokom devetnaestog veka je poticao od gagata. Zbog boje i diskretnog sjaja u viktorijanskom periodu je bio omiljen materijal za nakit žalosti. Gagat se često koristi i za izradu brojanica.

Zbog izvesnih figurina nađenih u grobnicama Pueblo indijanaca, pretpostavlja se da je korišćen da bi preminulom olakšao prelazak na onaj svet. Korišćen je kao zaštitni kamen – naročito kao zaštita protiv bolesti. Danas mu se pripisuju mnoga svojstva – od olakšavanja bola zbog gubitka drage osobe, do analgetskog dejstva. U savremenoj kristaloterapiji se koristi protiv migrene, epilepsije i prehlade kao i kod otoka limfnih žlezda. Takođe se veruje da donosi uspeh u poslovnim poduhvatima. Pojačava muževnost.

Izvlači i apsorbuje negativnu energiju i kontroliše promene raspoloženja. Otkriva čak i stare negativnosti koje osoba nosi zakopane u sebi. Odgoni strah i koristi se u lečenju depresije. Veruje se da stalnim nošenjem gagat može u sebe ’’upiti’’ dušu osobe koja ga nosi. Zbog toga se gagat brižljivo čuva kako ne bi pao u ruke osobe koja bi mogla da manipuliše originalnim vlasnikom.

Ovo je kamen za Jarčeve.

Pošto apsorbuje negativnu energiju treba ga redovno čistiti u morskoj soli preko noći i na gorskom kristalu sledećeg dana. Ne podnosi vodu i toplotu tako da ga ne treba čistiti na suncu ili na kiši.


Priredila: Nadica Janić

Izvor: www.krstarica.com

1 коментар:

Nena3110 је рекао...

Hvala ti na ovim divnim tekstovima, zaista sam zainteresovana.
A kod mene svrati da se malo igramo.