недеља, 05. децембар 2010.

CRVENO – BOJA KRVI I VATRE
Ogrlica „Žar- ptica“ (masa za modelovanje, akril, 50 cm)
Autor: Nadica Janić


„Ljudi gledaju na svet kao na jedno veliko šarenilo boja. Naše oko registruje oko milion različitih nijansi. Kao vrsta, cenimo boje i pridajemo im veliki značaj. Ipak, malo boja nam toliko znači koliko crvena. Dokaz da je tako leži u mnogim svetskim jezicima, prvenstveno engleskom.

Gazimo po crvenom tepihu, kriminalce hvatamo okrvavljenih ruku, crveni konac nosimo radi odbrane od uroka. Stajemo na crveno svetlo, izbegavamo crvene haringe, i proslavljamo crveno slovo u kalendaru. U zavisnosti od političkih ubeđenja, bojimo se crvene ili nosimo crvenu zastavu. Kada nas obuzme bes, kažemo da nam je crveno pred očima.

Mnogi od ovih izraza su novijeg datuma a možda su neki tri stotine godina stari. Radikalna politika, na primer, se zove crvenom nakon krvavog evropskog ustanka 1848. godine, dok je crvena traka izraz iz osamnaestog veka koji se odnosi na crvene trake kojima su u Velikoj Britaniji vezivani dokumenti.

Ipak, crvena boja ima mnogo dublje korene u ljudskoj psihi. Iako veliki broj sisara ne vidi crvenu boju, ljudsko oko je vrlo osetljivo na nju. Sklonost ka crvenoj boji nam je urođena. Možda ovo objašnjava zašto je u gotovo svim jezicima izraz za crvenu boju stariji od bilo kog drugog. Pre plave, žute ili zelene, bila je crvena, boja krvi i vatre.“


Priredila: Nadica Janić


Izvor: http://www.astrokrug.com/

3 коментара:

Pipistrela је рекао...

Ovo je moja boja. Ja je volim na svoj nacin. Ona meni daje snace, jacinu, vedrinu. Volim crveno i ova ogrlica je bas u mom stilu, crveno, jednostavno, lepo i veselo. Pozdrav draga i pusa( bas imas stila, bravo)

ТОДОРА ШКОРО је рекао...

Crvena je boja od koje najviše zazirem, koju najviše i priželjkujem... Kad se dogodi da se njome okružim i da mi prija, znam da sam u zenitu mnogih svojih raspoloženja... Sada je takav moj period... Pozdravljam Vas!

anima.art је рекао...

Hvala drage moje prijateljice, Pipi i Todora, na komentaru.

Crvena boja je veoma složena, magična i uticajna na našu psihu. Potrudiću se da pronađem zanimljive tekstove na Internetu i u literaturi ali izrada nakita u ovoj boji me "koči"...

Pozdrav i sve najlepše,
Nadica