субота, 4. април 2009.

NAKIT - LIK DUŠE




Ogrlica "Energija i svetlost" 
(masa za modelovanje, akril, dužina 60 cm) 
Autor: Nadica Janić


"Kamenjem, metalima i oblikom nakit simbolizuje ezoterijsku spoznaju. Tumači se i kao supstitut ili kao lik duše, u jungovskom smislu tog pojma. Predstavlja nepoznata bogatstva nesvesnog. S plana tajne spoznaje lako pređe na plan praiskonske energije: jer nakit je energija i svetlost.

Mnoge legende tvrde da se drago kamenje rađa iz glave, zuba ili zmijske sline, kao što se biser rađa u školjci: uvek jedinstvo suprotnosti, dragocenog i snažnog. Ali legendarno poreklo pokazuje da je sjaj dijamanata ili dragog kamena htonska svetlost, a njihova tvrdoća energija što dolazi odozdo. Zato, uprkos tvrdoći, oni ukazuju na strasti i nežnosti, imaju nečega majčinskog i zaštitičnog, jednako kao zemlja i pećina.

Nakit nije samo dragi kamen u prirodnom stanju, nego i izrađen kamen, delo draguljara i zlatara, te osobe koja ga naruči ili izabere. Tako se ostvaruje savez duše, spoznaje i energije, pa nakit postaje simbol osobe koja ga nosi i društva koje ga ceni. U svim epohama u posebnom tumačenju nakita posreduje, dakle, celi lični i kolektivni razvitak. 

Kada u igri zveči podrugljivo i jasno,
Taj svet što se metalom i kamenjem preliva
Ushićuje me, i ja volim besno i strasno
Stvari u kojima se zvuk sa svetlošću sliva."

(Šarl Bodler: "Cveće zla")


J.Chevalier - A.Gheerbrant, REČNIK SIMBOLA



Priredila: Nadica Janić


Нема коментара: