уторак, 19. јануар 2010.

BIRTHSTONES



LISTA ROĐENDANSKOG KAMENJA

Pre više hiljada godina, drago kamenje se biralo više zbog pozitivnih svojstava na onog koji ga nosi nego zbog svoje lepote. U zapisima se pominju Indija i Vavilon kao prve civilizacije koje su napravile kompleksan sistem za povezivanje skrivene moći dragog kamenja sa datumom rođenja osobe koja treba da ga nosi.

U srednjem veku je postojalo više različitih sistema koji su se koristili u raznim krajevima sveta a i oni su tokom vremena evoluirali. 1913. godine je gemolog Džordž Frederik Kunc napravio reviziju i u svojoj knjizi objavio listu rođendanskog kamenja koja se i sada na zapadu najviše koristi. Popularnost ovog načina odabira dragog kamenja ne jenjava ni danas, pa je teško naći ozbiljniju firmu koja se bavi nakitom, a da nije objavila neki propagandni materijal sa publikovanom tabelom nazvanom BIRTHSTONES.


Autor: Kosta Andrejević

Izvor : E - magazin NAKIT 4YU

Priredila: Nadica Janić

4 коментара:

Unknown је рекао...

Bas su zanimljivi `birthstones`-i i dobro je znati da je prica o kamenju i ljudima jos nesto sto nas povezuje, draga Anima!

amarilis.online је рекао...

Simbolika kamenja je prelepa i prastara. Dobro je podsetiti se da postoje i druge vrednosti, ne samo one tržišne.Divno!

anima.art је рекао...

Hvala, Radice, što pratiš moje blogove.
Tvoji komentari me obraduju i osećam da delimo poglede na mikro svet u kome otkrivamo veličinu postojanja.

anima.art је рекао...

Hvala, "amarilis.online"!
Drago kamenje nam daje poruku da je najveća vrednost skrivena lepota koja zrači i pleni svojim božanskim sjajem...
Ali, kada čovek otkrije lepotu, njegova pohlepa ga navodi i da je unovči. Povratkom u raj (u koji duboko verujem kao spas civilizacije), novom čoveku će merilo vrednosti biti lepota, shvaćena u njenom metafizičkom značenju.