понедељак, 4. октобар 2010.

NEREJIDE (SIMBOLIKA ZELENE BOJE)




Ogrlica „Nerejide“ (koža, drvo, akril, 65 cm)
Autor: Nadica Janić


„Nimfe su u grčkoj mitologiji sva ženska božanstva prirode koja naseljavaju mora, vode, gajeve, drveće, žume, planine, plodne doline, izvore, lugove, stene i pećine. Nimfe su mlade žene retke lepote, predstavljene nage ili poluobučene; kćeri su Zevsa i Neba. Kiša koju bog daje šiklja iz izvora i rađa nimfe. Pripisivana im je moć oplođavanja i hranjenja. Tu moć one ostvaruju tako što se mešaju sa vlažnošču vazduha, vode i šuma.

Ali njihov blagotvorni čin ne odnosi se samo na prirodu. Ljudska bića, sa svoje strane, koriste se njihovom nežnom brigom. One štite verenike koji uranjaju u talas izvora i vrela da bi se očistili, što je neophodno za blagoslovenu plodnost. Ovom karakteru preporođavanja, koji su Grci posebno cenili, dodaju se i druga svojstva. Nimfe vole da proriču, sposobne su da ljude koji okuse svetu vodu s njihovih izvora nadahnu na plemenite misli i na želju da izvrše velike podvige. Idu dotle da leče ljude od bolesti pomoću dejstva nekih voda.

U grčkoj mitologiji nimfe su klasirane i precizno popisane: Nerejide naseljavaju mora, Najade reke i, uopšte, žive vode, Drijade šume i hrastove, Alsende lugove. Oreade nastanjuju planine, a Hamadrijade gajeve. Napeje zauzimaju doline, a Melijade žive samo na jasenovima.

Bezbrojne legende u koje se nimfe upliću pokazuju nam ih ne samo zaljubljene u bogove nego i u proste smrtnike. Iz njihovog sjedinjavanja sa smrtnicima rađaju se junaci, polubogovi, preci prvih ljudskih naraštaja. Bezbrižne, mada smrtne, žive hiljadama godina jureći i pevajući na talasima. One su antičke vile.

Nerejide su nimfe Mediterana. Boravile su na dnu mora, u svetloj palati. Zabavljale su svoga oca pesmama i igrama. Ali, budući da svaka od njih personifikuje po jedan oblik, poseban vid površine vode, često su se na njoj pojavljivale i, kao veličanstvena stvorenja, polužene – poluribe, mešale se sa talasima i algama, jašući na Tritonu ili na morskim konjicima. Posvećeno im je malo legendi. Međutim, neke od Nerejida su bile slavne: Amfitrita, supruga Posejdonova, Oritija, Galateja, Tetida, supruga Pelijeva i Ahilova majka."


Priredila: Nadica Janić

Literatura:

Feliks Giran, Žoel Šmit:
MITOVI I MITOLOGIJA
Istorija i rečnik
"Plato", Beograd, 2006.

Нема коментара: